wigilia świąt
Lifestyle

Wigilia świąt Bożego Narodzenia w 2020 roku

Już jutro nastąpi ten dzień na który wiele z Was czeka – wigilia świąt Bożego Narodzenia.

Jak jest inaczej nazywana? Jak jest spędzana w Polsce? Ile i jakie potrawy umieszczamy na naszych wigilijnych stołach? O tym się przekonacie czytając nasz artykuł.

Wigilia Bożego Narodzenia – inaczej wieczerza wigilijna, wieczór wigilijny, czasem nazywana również Gwiazdką. Tradycja chrześcijańska, która poprzedza dzień Bożego Narodzenia, kończąc tym samym okres adwentu.

Dzień: 24 grudnia – w kościołach zachodnich, 6 stycznia – w kościołach zachodnich
Kraje: Polska, Litwa, Słowacja, Austria, Węgry, Niemcy, Białoruś
Typ święta: chrześcijańskie
Religie: chrześcijaństwo
Znaczenie: dzień poprzedzający Boże Narodzenie

Wigilia świąt Bożego Narodzenia w Polsce

Zgodnie z tradycją w naszym kraju wieczór wigilijny rozpoczyna się wraz z „pierwszą gwiazdką na niebie”. Jest to symbolicznie nawiązanie do Gwiazd Betlejemskiej zwiastującej narodziny Jezusa, którą według Biblii na wschodniej stronie nieba ujrzeli Trzej Królowie. Wieczerzę – jak każde obyczaj – postną, zaczyna się modlitwą i czytaniem fragmentu Ewangelii Mateusza lub Ewangelii Łukasza w części dotyczącej narodzin Jezusa. Następnie uczestnicy wieczerzy dzielą się opłatkiem, jednocześnie składając sobie życzenia bożonarodzeniowe. Na stole przykrytym białym obrusem z wiązką sianka pod spodem, ustawia się o jedno nakrycie więcej, niż wynosi liczba osób zgromadzonych podczas Gwiazdki. Dodatkowe miejsce przy stole wigilijnym przeznaczone jest dla niespodziewanego gościa, a obyczaj ten upowszechnił się w XIX wieku. Jednym z ważnych zwyczajów wieczoru wigilijnego jest śpiewanie kolęd, ale też równie często  pod choinką są umieszczane prezenty, które według tradycji ma przynosić gwiazdor, święty Mikołaj, dzieciątko, aniołek lub gwiazdka.

Potrawy podczas wieczoru wigilijnego

W zależności od regionu i tradycji rodzinnych zestaw wigilijnych potraw jest różny, ale zwyczajowo na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a potraw powinno być dwanaście. Każdej należy spróbować, co ma zapewnić szczęście przez cały rok.

Do najbardziej typowych należą: barszcz z uszkami (wymiennie w niektórych regionach Polski z białym żurem, zupą grzybową, zupą owocową lub zupą rybną), ryby, przyrządzane na różne sposoby, z najbardziej tradycyjnym karpiem smażonym i w galarecie, kapusta z grochem, kapusta z grzybami, pierogi z kapustą, kasza z suszonymi grzybami, fasola z suszonymi śliwami, paszteciki z grzybami, kotleciki z ryżu z sosem grzybowym, kluski z makiem, cukrem i miodem, makiełki, chałka z kompotem z suszonych owoców, zupa migdałowa czy z tradycji wschodniej kulebiak, gołąbki i kutia. Na Śląsku potrawami wigilijnymi są moczka i makówki.

Źródło informacji: pl.wikipedia.org

Komentarze

Czy podobał się artykuł?

Tak
0
Nie
0

Więcej w:Lifestyle

Zobacz również