Pięć rzeczy, które musicie wiedzieć o dyni
Przed Wami – jej Wysokość Dynia. To ona króluje jesienią na polskich stołach.
I to jak zasłużenie. Można z niej przyrządzić rozgrzewającą zupę, kolorowe curry, purée i pęczotto, czyli odpowiednik risotto lub wykorzystać ją do słodkich wypieków. Nie tylko dynia jest smaczna, ale też przede wszystkim zdrowa.
Oto 5 rzeczy, które musisz wiedzieć o dyni:
Skąd pochodzi jej Wysokość Dynia?
Dynia wychodzi z tej samej rodziny co arbuz, melon, cukinia, kabaczek i ogórek.
Do kontynentu europejskiego przybyła z początkiem XV wieku. Szybko odkryto zalety dyni i zaczęto uprawiać na szeroką skalę. Już setki lat temu posiłki z dyni pojawiały się zarówno na królewskich stołach, jak i w obrzeżach.
Dynia jest bardzo pożywna, lekkostrawna i niskokaloryczna: 100 gramów to zaledwie 33 kalorie.
Dynia ma w sobie wiele witamin:
Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i składniki mineralne, między innymi zawiera:
– witaminy: A, B1, B2, C, PP,
– wapń,
– fosfor,
– żelazo,
– potas,
– magnez,
– beta-karoten.Lista zdrowotnych zalet dyni:
Dynia chroni przed chorobami nowotworowymi i dobrze wpływa na wzrok. Doskonale poprawie odporność organizmu – w połączeniu z kurkumą i chili stanowi fantastyczny zestaw witaminowy. Zawarty w niej beta-karoten obniża zaś poziom złego cholesterolu, a co za tym idzie – zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych w ścianach tętnic, czyli chroni nasz organizm przed miażdżycą, zawałem i udarem mózgu.
Miąższ dyni, dla kogo i co wspomaga?
Po dynię często sięgają kobiety w ciąży, jej miąższ łagodzi objawy porannych mdłości. Pestki dyni zawierają duże ilości lecytyny, niezbędnej do funkcjonowania układu nerwowego i cynku potrzebnego choćby włosom oraz paznokciom. Dynia świetnie sprawdza się także przy leczeniu zapalenia pęcherza i nerek. Korzystnie wpływa na jędrność skóry. Pestki dyni nie powinny unikać osoby cierpiące na trądzik, opryszczki i inne skórne choroby.
Jak przechowywać dynię?
Na sklepowych półkach i straganach dynia jest obecna krótko, ale można ją trzymać nawet do 6 miesięcy – jeśli się odpowiednio o nią zadba.
Aby jednak dynia nam nie zgniła, należy spełnić parę podstawowych warunków:
– temperatura w pomieszczeniu nie może przekroczyć 10 stopni Celsjusza,
– nie można całej dyni przechowywać w lodówce,
– dynia nie może znajdować się w pomieszczeniu dobrze oświetlonym.Możemy jednak zamrozić dynię w kawałkach w woreczkach strunowych.
Źródło informacji: twojezdrowie.rmf24.pl