faworki tłusty czwartek
Lifestyle

Tłusty Czwartek 2021. Cztery przepisy na przepyszne faworki

Zazwyczaj oprócz pączków na Tłusty Czwartek, przygotowujemy lub kupujemy do naszych domów faworki. My znaleźliśmy dla Was cztery sprawdzone przepisy na przepyszne faworki.

Kto z nas nie lubi sobie „pomaszkecić”? Oprócz pączków na Tłusty Czwartek, lubimy zjeść sobie faworki. Kupne lub przygotowane w domu. Chcemy przedstawić Wam cztery przepyszne przepisy na te cuda. No to zaczynamy!

Tłusty czwartek 2021 – przepisy na przepyszne faworki.

Faworki Babci Marysi

Co potrzebujemy?

  • 20 dkg mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki śmietany kwaśnej 12 proc.
  • 1 łyżka spirytusu
  • olej do głębokiego smażenia (lub smalec)

Jak wygląda przygotowanie?

  1. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, śmietany dodać tyle, ile będzie w stanie wchłonąć mąka.
  2. Ciasto rozwałkowywać na cienkie placki – ok. 0,3 cm (jak na makaron), wycinać z niego prostokąty 5/2 cm (najlepiej za pomocą radełka).
  3. W środku każdego prostokąta robić nacięcie i przekładać przez powstałą dziurkę jeden koniec prostokąta.
  4. W brytfannie lub głębokiej patelni rozgrzać taką ilość tłuszczu, żeby wrzucane faworki swobodnie pływały. Tłuszcz jest dostatecznie rozgrzany, jeśli wrzucony do niego mały kawałek ciasta od razu wypływa na powierzchnię pokrywając się licznymi bąbelkami powietrza i rumieni się po krótkiej chwili.
  5. Do rozgrzanego tłuszczu wrzucamy faworki, gdy zrumienią się po jednej stronie obracamy je na drugą i wyławiamy usmażone na złoto (trwa to chwilkę!). Faworki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, przekładamy na talerz i każdą porcję posypujemy cukrem pudrem. Są chrupiące i przepyszne!!
Faworki piwne

Jakie potrzebujemy składniki?

  • 2 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • piwa tyle ile zajmuje objętość żółtek
  • szczypta soli i cukru
  • cukier puder i waniliowy do posypania
  • smalec do smażenia
Przygotowanie faworków piwnych:
  1. Z podanych składników zagnieść twarde ciasto, wyrabiać tak długo, aż na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza.
  2. Ciasto powinno być na tyle twarde, że przy wałkowaniu nie podsypujemy mąką ( nie przypala się frytura ) i ciasto nie przykleja się do stolnicy.
  3. Wywałkować cieniutko prawie do przeźroczystości, wykrawać radełkiem paski , formować chrusty i smażyć w rozgrzanej fryturze do lekko złotego koloru ( jeśli cieniutkie to około 1 min ).
  4. Temperaturę smażenia ustalić doświadczalnie.
  5. Po usmażeniu osączyć na bibule i posypać cukrem pudrem.

Te chrusty są bardzo kruche i ostrożnie z jedzeniem można nie donieść do ust.

Faworki znanej restauratorki – Magda Gessler

Główne składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu
  • 15 żółtek
  • 200 g cukru
  • 6 łyżek śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżka araku
  • 500 g smalcu do smażenia
  • 100 g cukru pudru
  • wanilia

Przygotowanie:

  1. Ucierać smalec do konsystencji śmietany.
  2. Wbić 15 żółtek, dodać cukier, alkohole, śmietanę i mąkę.
  3. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
  4. Rozwałkować bardzo cienko lekko podsypując mąką.
  5. Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Przewinąć.
  6. Rozgrzać smalec w szerokim rondlu. Sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. W tym celu wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie można smażyć.
  7. Smażyć partiami, przewracając raz szpikulcem, na złoty kolor.
  8. Osączyć na ręczniku papierowym.
  9. Posypać cukrem pudrem z wanilią.
Faworki hinduskie

Jakie składniki potrzebujemy na ciasto?

  • 2 szklanki mąki
  • 6 łyżek sklarowanego masła
  • ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ćwierć łyżeczki cynamonu
  • 8 – 10 łyżek gorącego mleka
  • olej do głębokiego smażenia

Jakie składniki potrzebujemy na syrop?

  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki miodu
  • opcjonalnie – pół łyżeczki aromatu waniliowego

Jak zrobić faworki hinduskie? Krok po kroku:

  1. Syrop: Zagotuj wodę z cukrem. Gdy zgęstnieje, dodaj miód, wystudź i dolej aromat waniliowy.
  2. Ciasto: Do przesianej mąki wlej stopione gorące masło – szybko wymieszaj. Dodaj gałkę muszkatołową i cynamon. Ponownie wymieszaj.
  3. Wyrabiaj ciasto, dodając stopniowo gorące mleko (wyrabiaj przez kilka minut).
  4. Powstałe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 centymetra (najlepiej nadać mu kształt prostokąta).
  5. Wykrój ok. 3 – 4 centymetrowe kwadraty (mogą być też inne kształty, np. koła, serduszka).
  6. Faworki smaż w mocno rozgrzanym oleju na złoto, odsącz z nadmiaru tłuszczu po czym zanurz w syropie na ok. 5 – 10 minut.
  7. Wyjmij z syropu i ułóż na talerzu (jeśli chcesz, by były jeszcze słodsze, dodatkowo polej je syropem).

Hinduskie faworki najlepiej smakują schłodzone.

Źródło informacji: gotowanie.onet.pl

Komentarze

Czy podobał się artykuł?

Tak
3
Nie
0

Więcej w:Lifestyle

Zobacz również