Właściwości zdrowotne jabłek
Lifestyle

Właściwości zdrowotne jabłek na upalne dni

Jabłka mają wiele właściwości zdrowotnych, które wpływają dobrze na zdrowie. Pomagają na różne dolegliwości zdrowotne i działają wspomagająco.

Właściwości zdrowotne jabłek na upalne dni – to coś co koniecznie musisz wiedzieć! Dietetycy zalecają je wprowadzać do diety, dlatego o właściwościach zdrowotnych jabłek przeczytasz w artykule.

Właściwości zdrowotne jabłek

Jabłka mają mnóstwo witamin, a zwłaszcza witaminę C. Wspomaga odporność organizmu i zwalcza wolne rodniki tlenowe, które odpowiadają za procesy starzenia. Te owoce najwięcej witamin mają pod samą skórką – lepiej nie obierać owoców. Trzeba pamiętać, żeby dokładnie je umyć pod wodą.

Mają w sobie najwięcej potasu, który jest potrzebny do funkcjonowania organizmu. Utrzymuje właściwe ciśnienie we krwi, wspomaga mięśnie, pamięć i koncentrację.

Jabłka to owoce, które zawierają mnóstwo błonnika, czyli pektyn. Usprawniają one perystaltykę jelit i mogą obniżać poziom cholesterolu we krwi.  Surowe jabłko z naturalną skórką stymuluje poziom cukru we krwi. Tym samym zmniejszają zachorowalność na cukrzycę typu II.

Przeciwutleniacze w tych owocach (m.in witamina C i polifenole) zmniejszają wolne rodniki w organizmie. Antyoksydanty opóźniają starzenie się komórek i zapobiegają niektórym nowotworom. Chronią przez powstaniem stresu oksydacyjnego, który ma znaczenie przy chorobach ze stanem zapalnym.

Kto nie powinien jeść jabłek?

Właściwości zdrowotne jabłek nie są Ci już obce. Teraz przeczytaj, kto nie powinien ich jeść.

Osoby z podrażnioną błonę śluzową żołądka, mogą odczuwać dolegliwości, jeśli zjedzą surowe jabłko. Najlepiej zetrzeć  surową skórkę z samego jabłka. Jeśli dolegliwości nie ustąpią, trzeba je spożywać w wersji pieczonej, duszonej albo wodnistej.

Źródło: przyjazny-dietetyk.pl

Komentarze

Czy podobał się artykuł?

Tak
0
Nie
0

Więcej w:Lifestyle

Może ci się również spodobać:

Komentarze są wyłączone.