Jakie są śląskie tradycyjne potrawy na wigilijny stół?
AktualnościLifestyle

Jakie są śląskie tradycyjne potrawy na wigilijny stół?

Wigilia już za niespełna dwa tygodnie. Wiemy, że każdy z was wie jakie są śląskie tradycyjne potrawy na wigilijny stół, ale my chętnie wam to przypomnimy niektóre z nich 😉.

  • Kompot z suszu

Nieodłączny element śląskiego i wigilijnego stołu. Kompot wykonany jest z suszonych owoców – śliwek, czy też jabłek.

  • Makówki

To nie tylko tradycyjna potrawa wigilijna, ale także deser bożonarodzeniowy. Głównymi składnikami takich makówek są: zmielony mak, miód, mleko, bułka lub strucla oraz bakalie.

  • Moczka

Ta wigilijna potrawa przygotowywana jest ze specjalnego rodzaju piernika, migdałów, rodzynek, suszonych śliwek, suszonych moreli, gruszek, suszonych fig, suszonych daktyli, orzechów laskowych i dużej ilości ciemnego piwa, w którym moczy się składniki.

  • Zupa z głów ryb

Zupa ta jak sama nazwa mówi jest przygotowywana z głów ryb i jest obowiązkową pozycją na śląskim stole wigilijnym.

  • Panczkraut / ciapkapusta

To nic innego jak ziemniaki z kapustą kiszoną.

  • Kartofle

Klasycznych śląskich ziemniaków – nie może zabraknąć na waszym wigilijnym stole. To dodatek do pozostałych dań.

  • Kapusta z grzybami
  • Smażony karp

U każdego z nas na wigilijnym stole zapewne zagości karp. To też obowiązkowa pozycja na śląskim stole w Wigilię.

Źródło informacji: tuudi.net

Komentarze

Czy podobał się artykuł?

Tak
1
Nie
0

Więcej w:Aktualności

Może ci się również spodobać:

Komentarze są wyłączone.