Jakie są śląskie tradycyjne potrawy na wigilijny stół?
Wigilia już za niespełna dwa tygodnie. Wiemy, że każdy z was wie jakie są śląskie tradycyjne potrawy na wigilijny stół, ale my chętnie wam to przypomnimy niektóre z nich 😉.
- Kompot z suszu
Nieodłączny element śląskiego i wigilijnego stołu. Kompot wykonany jest z suszonych owoców – śliwek, czy też jabłek.
- Makówki
To nie tylko tradycyjna potrawa wigilijna, ale także deser bożonarodzeniowy. Głównymi składnikami takich makówek są: zmielony mak, miód, mleko, bułka lub strucla oraz bakalie.
- Moczka
Ta wigilijna potrawa przygotowywana jest ze specjalnego rodzaju piernika, migdałów, rodzynek, suszonych śliwek, suszonych moreli, gruszek, suszonych fig, suszonych daktyli, orzechów laskowych i dużej ilości ciemnego piwa, w którym moczy się składniki.
- Zupa z głów ryb
Zupa ta jak sama nazwa mówi jest przygotowywana z głów ryb i jest obowiązkową pozycją na śląskim stole wigilijnym.
- Panczkraut / ciapkapusta
To nic innego jak ziemniaki z kapustą kiszoną.
- Kartofle
Klasycznych śląskich ziemniaków – nie może zabraknąć na waszym wigilijnym stole. To dodatek do pozostałych dań.
- Kapusta z grzybami
- Smażony karp
U każdego z nas na wigilijnym stole zapewne zagości karp. To też obowiązkowa pozycja na śląskim stole w Wigilię.
Źródło informacji: tuudi.net