Jakie produkty hamują rozwój koronawirusa w naszym organizmie?
Smacznie i zdrowo – te produkty hamują rozwój koronawirusa w naszym organizmie.
Jakie? Zielona herbata, kakao, gorzka czekolada i winogrona. To te produkty hamują rozwój tego okropnego wirusa – do wniosków doszli naukowcy z North Carolina State University po testach komputerowych i in vitro.
Wzmacnianie odporności, zdrowa dieta i aktywność fizyczna – od początku epidemii cały czas słyszymy, że im zdrowszy jest nasz organizm, tym on lepiej sobie radzi z ewentualnym zachorowaniem na koronawirusa. Amerykańscy naukowcy z stanu Karoliny Północnej zbadali jakie to są produkty.
Słodkość dobra na wirusa
Naukowcy doszli do wniosku, że najlepiej zacząć jeść gorzką czekoladę, winogrona oraz pić zieloną herbatę i kakao. Zawarte w nich produktach enzymy skutecznie utrudniają koronawirusowi namnażanie się i składnie w jedną całość. W badaniach komputerowych i in vitro odkryto, że niektóre składniki diety działają na proteazę Mpro COVID-19. Ten składnik jest potrzebny wirusowi, aby mógł się replikować i składać w całość.
Uczeni z North Carolina State University podkreślają, że jeżeli będzie można zahamować albo unieszkodliwić namnażanie to wirus zginie.
Źródło informacji: radiopiekary.pl