KoronawirusLifestyle

Jakie produkty hamują rozwój koronawirusa w naszym organizmie?

Smacznie i zdrowo – te produkty hamują rozwój koronawirusa w naszym organizmie.

Jakie? Zielona herbata, kakao, gorzka czekolada i winogrona. To te produkty hamują rozwój tego okropnego wirusa – do wniosków doszli naukowcy z North Carolina State University po testach komputerowych i in vitro.

Wzmacnianie odporności, zdrowa dieta i aktywność fizyczna – od początku epidemii cały czas słyszymy, że im zdrowszy jest nasz organizm, tym on lepiej sobie radzi z ewentualnym zachorowaniem na koronawirusa. Amerykańscy naukowcy z stanu Karoliny Północnej zbadali jakie to są produkty.

Słodkość dobra na wirusa

Naukowcy doszli do wniosku, że najlepiej zacząć jeść gorzką czekoladę, winogrona oraz pić zieloną herbatę i kakao. Zawarte w nich produktach enzymy skutecznie utrudniają koronawirusowi namnażanie się i składnie w jedną całość. W badaniach komputerowych i in vitro odkryto, że niektóre składniki diety działają na proteazę Mpro COVID-19. Ten składnik jest potrzebny wirusowi, aby mógł się replikować i składać w całość.

Uczeni z North Carolina State University podkreślają, że jeżeli będzie można zahamować albo unieszkodliwić namnażanie to wirus zginie.

Źródło informacji: radiopiekary.pl

Komentarze

Czy podobał się artykuł?

Tak
1
Nie
0

Więcej w:Koronawirus

Może ci się również spodobać:

Komentarze są wyłączone.